Utazz bátran, vágj bele!

Utazz bátran, vágj bele!

48 óra a paradicsomban

Ciprus, Páfosz

2018. április 06. - Zooltán

Szinte gondolkodás nélkül lecsaptam a Ryanair páfoszi nyitójáratára, hogy végre eljussak Ciprusra. Időben sajnos csak a keddi érkezés és a csütörtöki visszautazás fért bele, de ennyi idő alatt is rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam. Mindezt sikerült szemtelenül alacsony költségvetéssel kivitelezni, de erről még később lesz szó.

img_20180328_111737.jpg

A gép a “B” terminálról indult (biztonsági ellenőrzés után az üzletsoron át, majd az Erste nepperek előtt hirtelen balra), vagyis a Schengenen kívüli oldalra kellett menni a beszálláshoz (személyi igazolvány elegendő, nem szükséges útlevél), innen buszoztattak a bádog terminál előtti területre, ahol már várt az FR3330-as járat. Bő fél órás késéssel kezdtük meg a gurulást, ugyanis csak egy buszt biztosított a földi kiszolgáló, az ingázott a repülőtér két vége között.

Repülés

Az út zavartalanul zajlott, a gép telítettsége 70-80% körül lehetett. Érdemes a gép bal oldalára jegyet venni, ha ülést választasz, így több mint 2,5 óra repülés után és 1800 kilométerrel távolabb már leszállás előtt megcsodálhatod a szigetet. A páfoszi repülőtér mintegy 20 kilométerre található a város központjától. A repülőtér egyébként kicsi, könnyen áttekinthető. Egy futópályával rendelkezik, ennek végén fordul meg a gép és gurul vissza a helyére, külön guruló út nincs erre a célra. A helyieket meglephette az első járat, mert nem nagyon készültek fel a fogadásunkra. Bele telt pár percbe, mire elkezdődött az iratok ellenőrzése, a sor szerencsére már gyorsan haladt. Addig lehet egyeztetni az órákat, hiszen Ciprus egy órával előttünk jár.

d7730a5ffa56d8fa607bcdae91af8883.jpg

 A terminál előtt található a buszmegálló, pontosabban a parkoló, ahol a buszok állnak (egy nagy menetrendi tábla mutatja a helyüket, nem lehet eltéveszteni), jobbra pedig a taxik várják a kuncsaftokat. Utóbbi 25-50 euróért visz el Páfoszba, a buszjegy pedig 1,5 euró, a sofőrtől kell megvásárolni. Aki pedig a mi esetünkben magyarul köszönt. A Csíkszeredából érkező Zoltántól megtudtuk, három magyar buszsofőr dolgozik a városban, mind a repülőtéri járaton, így jó esély van rá, hogy rögtön magyar idegenvezetővel tesszük meg az első kilométereket.

Bejutás a városba a repülőtérről

 Két busz köti össze a repülőteret és Páfoszt. A 613-as közlekedik ritkábban, ez a központba megy (Karavella), a 612-es pedig a tengerparton halad végig nagyjából óránként (Harbour station), valószínűleg neked is erre lesz szükséged. Menetrend, útvonal, térkép: http://www.pafosbuses.com/busroutes/paphos-airport

img_20180327_125102.jpg

Budapesten 4°C-ban szálltunk fel, Cipruson pedig verőfényes napsütés és 20°C fogadott, azonnal lekerültek a pulóverek és a kabát. Talán tavasszal a legjobb ellátogatni erre a szigetre, ilyenkor minden zöld, virágzik, illatozik, bár aki a forróságot kedveli, biztos nem csalódik nyáron sem. A sok-sok pálmafa és a tenger tovább gazdagította az élményt, amivel nehéz volt betelni az első percekben. Ebből a csodából csak a bal oldali közlekedés zökkentett ki. Mókás volt látni, ahogy egy hölgy futott a már elinduló buszra és a megszokott módon akart felszállni rá, amikor az ellenkező oldalon kinyílt az ajtó.

Autóbérlés

Az autóbérlést nem próbáltuk ki, de roppant egyszerű. A város tele van Rent a car feliratú autókölcsönzőkkel, ahol elvileg csak a napidíjat számolják fel (18-25 eurótól kezdődik), kaució nincs. Csak a bal oldali közlekedést kell megszokni, azonban a kölcsönzős autók piros rendszámúak, hogy a helyiek lássák, kire kell jobban vigyázni az utakon.

Fontos, hogy itt három villás a konnektor. Átalakító bármelyik kis üzletben kapható 2,5-3 euróért, de a szállásunk recepcióján egy orosz akcentussal angolul beszélő hölgy bemutatót tartott belőle, miként kell egy tollal belenyúlni a felső ágba, hogy az alsó kettőbe ezt követően már könnyedén beledughassuk a töltőnket. Nem győzött meg! Az életveszélyesnek tűnő mutatvány nélkül is simán használtuk a konnektort, de te ne kövesd el ezt, inkább szerezz be egy átalakítót.

dsc07300.JPG

A tengerparton jól kiépített járda biztosítja a Kato Paphos (kikötői rész) és a hotelek közötti közlekedést. Jó pár étterem is található itt, de érdemes 1-2 utcával távolabb menni a tengertől és egy helyi tavernában étkezni, vagy egy gyrososnál. Órási kebab tálat adtak 8 euróért a Romeos Fast Food-ban, kb itt, az olasz étterem közelében.

Pláza

Nem azért megy az ember külföldre, hogy plázázzon, de érdemes felkeresni a Kings Avenue Mall névre keresztelt létesítményt. Egyrészt légkondicionált, a nyári nagy melegben jól jöhet, illetve a földszinten van egy Jumbo nevű üzlet, ahol pénztárcabarát áron mindent be lehet szerezni, ami szükséges lehet a Cipruson töltött idő alatt, érdemes körülnézni. A másik ajánlott hely az emeleti részen a Taco Bell, ahol a tartalmas ebéd, vacsora mellett Nikol magyar nyelven lát el mindenféle hasznos tanácsokkal.

img_20180328_135111.jpg

Két helyre mindképp érdemes ellátogatni, ha Páfoszon vagy. Az egyik a Coral Bay névre keresztelt strand, melyet a Kato Paphos buszállomásról a 615-ös busszal érhetsz el, a másik pedig Aphrodite sziklája, amihez szintén innen indul a 631-es busz. A jegy ára továbbra is csak 1,5 euró.

Sok turistát vonz a kikötő és a vár környéke is. Itt találsz egy Pelikan nevű éttermet, amire egy emberek között sétálgató pelikán hívja fel a figyelmet. Nagy sikere van. Meg a macskáknak. Döbbenet,  mennyire úri módon élnek az utcákon.

dsc07455.JPG

Ha hosszabb időt tartózkodsz Cipruson, busszal könnyen elérhető Limassol, de Nicosia és Larnaca is megközelíthető tömegközlekedéssel. Menetrend itt: http://www.cyprusbybus.com/routes.aspx?sid=10

Kevés idő jutott Ciprsura, de arra elegendő volt, hogy újra és újra vissza akarjunk menni. Ha eljutsz Páfoszra, élvezd a nyugalmat, szívd magadba a párás tengeri levegőt, élvezd a pihenést, figyeld, miként élnek a helyiek, napozz. Akkor sincs gond, ha bulizni támad kedved, hiszen könnyen megközelíthető Limassol, ahol lényegesen pezsgőbb az élet.

img_20180329_110518.jpgÍgy búcsúzott Páfosz

Mennyi?

A blog elsődleges célja, hogy minél több embernek bebizonyítsa, nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy utazhasson. A korábbi írások és videók is ebben segítenek. Ezeket a tapasztalatokat felhasználva sikerült ezt az utat is pimaszul alacsony költségvetésből kivitelezni. Repülőjegy+stúdió apartman reggelivel, 3 nap 2 éjszaka: 25 000 Ft/fő. Szinte kevesebbe került eljutni Ciprusra, mint amennyi egy hazai wellness hétvége. Neked megér ennyit? Utazz bátran!

A végén néhány informatív kép.

 img_20180327_112419.jpgInnen indulnak a buszok a repülőtérről, menetrend

 

img_20180327_125411.jpgSzállásunk

img_20180327_135017.jpgA helyiek így készítenek átalakítót

img_20180328_111940.jpgÉttermi árak a tengerparton

img_20180328_112655.jpgKikötő

img_20180328_113659.jpgVár

img_20180328_195246.jpgGyrosos árak

dsc07428.JPGKellemes időtöltést neked is :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazzbatranvagjbele.blog.hu/api/trackback/id/tr1813815360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása